Kracht en snelheid vastleggen bij de Mensport

Mensport
Geheel bij toeval kwam ik in aanraking met een tak van de paardensport die helemaal niet zo bekend is. De Mensport. Ondanks het feit dat ik in het geheel niets met de paardensport in het algemeen van doen had, werd ik tijdens een indoorwedstrijd in Denekamp toch gegrepen door het spektakel. Met spektakel bedoel ik de samenwerking tussen menner (op de bok), Grooms achterop de ‘step’ en vooral door de twee- en vier-span paarden die de zware koets en bemanning door allerlei hindernissen manoeuvreren. In volle vaart is zo’n vierspan een donderend geweld.
Fotografisch vastleggen

Vooral het fotografisch vastleggen van de teaminspanning was voor mij een grote uitdaging. De concentratie van de menner en de grooms en snelheid, kracht en behendigheid van de paarden die het eigenlijke werk verrichten. Al doende bezocht ik aardig wat van dit soort evenementen in Nederland maar ook in Duitsland. Indoor en outdoor.

Uiteindelijk licht de grootste uitdaging bij het fotograferen in de manege bij verschillende soorten kunstlicht zonder het gebruik van een flitser. Dat laatste om de paarden niet te laten schrikken. Met sluitertijden van minimaal een 500e sec, diafragma f4,5 en ISO 6400 heb je thuis wel wat nabewerking te doen. Vooral om de ruis te onderdrukken, de witbalans aan te passen en verscherping van de foto.

Koalic 2015
Mensport
IJsbrand Chardon Aachen 2017
Mensport
Mark Weusthof EIM 2015
Mensport
Lars Heibing in Lähden

Na veel fotograferen van menwedstrijden ben ik op verzoek van de Menvereniging Denekamp een site gaan bouwen om hun organisatie van de eigen wedstrijden te ondersteunen alsmede de wedstrijdcyclus Twente-Cup-Mennen. Die reeks wordt gehouden van begin november tot en met eind januari jaarlijks.

Indien je geïnteresseerd bent, kan je via onderstaande link de site bezoeken en bekijken.

error: Content is protected !!